Махат данък в общини с висока безработица

Няма да се облагат лихвите от корпоративни облигации, търгувани на борсата

Махат данък в общини с висока безработица | StandartNews.com

София. Фирмите, които развиват производствена дейност в общини, където безработицата е с 25% по-висока от средната за страната, няма да плащат данък върху печалбата.

Това предвиждат промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които бяха приети от Министерски съвет. Сега данъкът се преотстъпва на компаниите, които развиват дейността си в райони с безработица с поне 35% над средната за страната. С промените обаче се въвеждат допълнителни условия, за да могат компаниите да ползват облекчението. Фирмите трябва да поддържат поне 10 работни места, като 50% от тях трябва да са заети пряко в извършваната производствена дейност. Освен това поне 30% от персонала трябва да са хора, които имат постоянен адрес в общини, където безработицата е с 25% по-голяма от средната за страната. Целта на промените е повече фирми да могат да се възползват от облекчението, но само ако наемат хора от съответния регион. За да влезе в сила облекчението за преотстъпване на корпоративния данък, страната трябва да получи разрешение от Европейската комисия.
И през 2014 г. на земеделските производители да се преотстъпват 60% от корпоративния данък, гласят приетите от кабинета промени. Но и за това облекчение трябва да се получи одобрение от Брюксел.

Няма да се облагат с корпоративен данък приходите от лихви, които фирмите получават по корпоративни облигации, търгувани на фондовата борса, предвиждат още промените. Няма да се облагат и доходите от лихви по заем, предоставен от банка или компания от страна в ЕС, ако те са издали облигации и постъпленията от тях са предоставили като заем на компания в България. Така няма да се облагат лихви, които български фирми изплащат на компании майки от ЕС, ако за да предоставят заема на българската фирма, чуждестранните собственици са пуснали облигации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай