Мафия в зарзавата

Партии получават пари, за да си затварят очите, жалват се фермери

Мафия в зарзавата | StandartNews.com

Силови структури ръководят част от браншовете в земеделието, в това число и търговията със зеленчуци и плодове. Това заяви Пламен Димитров, председател на КНСБ, по време на конференция в рамките на проект "Информирани и опитни за устойчиво земеделие". Подобни структури държат черешите в Кюстендил, кайсиите в Стара Загора, не е тайна, че зърнопроизводството до голяма степен също е в ръцете им, коментира Димитров. Според него примери могат да се дадат и за доматите.

Мафията блокира достъпа до пазара на дребните производители и диктува цените, стана ясно от изказването на Пламен Димитров. Затова и повечето са принудени да продават на безценица и едва свързват двата края от реколта до реколта. В същото време има "мастодонти" в земеделието, които правят големи печалби. Наличието на земеделска мафия е публична тайна от години. Тя обаче се коментира под сурдинка и никой не смее да обяви публично съществуването й, както и да посочи кои са основните фигури в нея. Защо досега никой не е направил необходимото да премахне тези силови структури? "Няма политическа воля", смята Пламен Димитров. Това би трябвало да означава, че мафията има протекциите на различни партии, които вероятно получават пари, за да си затварят очите, коментират фермерите. И признават, че достъпът им до тържища и борси е сложен, а още по-трудно е да удържат цена, която да ги устройва и поне да покрие разходите им.

"Единственият начин производителите да се борят за добри цени, е да се обединяват", коментира Арнд Спанд, председател на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни, туризъм. "Акциите за лов на нелегални зеленчуци са наистина някакъв начин на политиците да покажат, че вършат нещо в защита на фермерите, но далеч не са достатъчни" - това коментира бившият зам.-министър на земеделието Светлана Боянова. Според нея е нужно да се намерят истинските проблеми на фермерите и те да се решат от корена им. А основното според нея е да се дадат достатъчно земя и достатъчно подкрепа, в това число и финансова от страна на държавата за селските стопани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай