Лятната прогноза на ЕК: По-голям ръст, по-висока инфлация

През 2021 г. БВП ще се повиши с 4,6%, предишната прогноза бе за 3,5

Лятната прогноза на ЕК: По-голям ръст, по-висока инфлация | StandartNews.com

Европейската комисия отново ревизира прогнозата си за ръста на българската икономика през 2021 година. В своята лятна прогноза от Брюксел посочват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се повиши с 4,6% тази година.

В пролетната прогвоза от май  ЕК очакваше ръст на икономиката на България в рамките на 3,5%, а през зимата прогнозата сочеше, че ръстът през тази година ще бъде едва 2,7 на сто.

За 2022 година очакванията се снижават - сега ревизията сочи, че ръстът на БВП ще бъде в рамките на 4,1%, докато през пролетта прогнозата беше за ръст от 4,7 на сто.

От ЕК отчитат, че БВП на България расте с 2,5% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Ускореният ръст в първите месеци на годината е в основата за очакванията за по-бързото възстановяване на българската икономика. Ревизията надолу за 2022 година се дължи на промяната на основата за изчисленията през 2021 година, става ясно от обясненията на Комисията.

Потребителското доверие през април и май се връща до нивата преди пандемията и това подсказва, че потреблението ще се повишава още до края на годината. Именно износът и вътрешното потребление са в основата на икономическия ръст на страната в последните месеци.

Очакванията са инфлацията да се ускори до 1,9% през 2021 година, което се дължи основно на по-високите цени на енергийните ресурси и като вторичен ефект от поскъпването на горивата.

Облекчаването на ограниченията подхранва по-бързото възстановяване на европейската икономика, сочат още анализите на ЕК. Данните показват, че  през първото тримесечие на годината икономическата активност се възстановява по-бързо от очакванията, а постепенното отваряне през второто спомага за стабилизиране на ситуацията.

На тази база в Брюксел са все по-оптимистично настроени и залагат на ръст на икономиката на ЕС и еврозоната с 4,8% през 2021 година и с 4,5% през 2022 година. Спрямо предходните оценки това е ревизия в рамките на +0,6 пункта за икономиката на ЕС и на 0,5 пункта за еврозоната през 2021 година.

За 2022 година прогнозите са ревизирани минимално - с 0,1 пункта и за двете зони.

Като цяло рисковете за икономиката са балансирани, макар и да да остават високи. Най-съществената заплаха е разпространението на нови варианти на коронавируса, което показва колко важно е насърчаването на ваксинирането в общността.

В своята прогноза от ЕК посочват, че европейската икономика ще се възстанови до предкризисните си нива в последното тримесечие на тази година. За еврозоната това означава с три месеца по-рано от предварителните очаквания.

Няколко фактора ще подкрепят икономическото съживяване в Европа. Един от тях е успехът на ваксинационната стратегия, която намалява новите случаи на инфекция и хоспитализациите. Това дава възможност на държавите в общността да започнат да премахват ограниченията и отварят икономиката.

Това е особено видимо за сектора на услугите, а анализите показват, че може да се очаква силен ръст на потреблението в следващите месеци. В допълнение вече има доказателства за възстановяване на вътрешния туризъм в ЕС. Секторът ще се възползва и от въвеждането на зелените сертификати от 1 юли.

Потреблението и инвестициите реално ще бъдат основните източници на растеж в ЕС и еврозоната. Подкрепа оказва и възстановяването на основните търговски партньори на ЕС.

Прогнозата на Брюксел е за слаб ръст на инфлацията през 2021 година, подхранен от растящите цени на енергийните продукти и суровините, забавеното производство и увеличеното търсене. През 2022 година обаче инфлационният натиск ще бъде умерен.

През тази година инфлацията в ЕС ще достигне 2,2%, което е ръст от 0,3 пункта спрямо пролетните прогнози на Брюксел. През 2022 година ревизията е от 0,1 пункта до 1,6 на сто. В Еврозоната очакваната инфлация е 1,9% (ревизия от 0,2 пункта) и 1,4% (+0,1 пункта), пише investor.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай