Лозари продават грозде с 30-40% по-скъпо от 2011 г.

Лозари продават грозде с 30-40% по-скъпо от 2011 г. | StandartNews.com

Благоевград. Стотици лозари в Сандански и Петрич удариха джакпота при продажбата на продукцията си тази година. В сравнение с 2011 г. реколтата от най-разпространения в региона сорт „широка мелнишка лоза” сега се търгува с 30-40% по-скъпо.

Килограм от гроздето стигна цена от 65-70 стотинки, а лани вървеше по 45-50 стотинки за кило. „Тази година дългата суша удари количеството, но пък се кампенсира със страхотно качество на плода. Натрупа достатъчно захарност и е много сладко това, което оцеля. Добивът е около 600-700 килограма от декар. Стопаните са доволни от изкупната цена на гроздето, която е доста по-висока от миналогодишната”, заяви кметският наместник на най-малкия ни град Мелник Христо Ташев.

Лозарите се радват, че ще избият по-големите си разходи по поддържането на лозовите масиви тази година заради безводието. Захарността на чепките е над 24 градуса. Добрата новина за тях е, че не само частници изкупуват продукцията им, но и доста от винпромите се включили този път в кампанията. „Те също имаха ниски добиви от своите лозя. Това ги принуди не само да търсят от нас допълнително грозде, но и да плащат добра цена. Не сме вярвали, че ще продаваме широката мелнишка по 70 стотинки за килограм”, хвалят се лозари от Петричко. Почти никой не продава стоката си под 60 стотинки за килограм, допълват те. А това е гаранция, че догодина стопаните отново ще се грижат за своите лозови масиви. Защото доста от тях се бяха заканили, че ако и тази година им вземат продукцията за жълти стотинки, да не се занимават повече с производство на грозде. „Трябва понякога и държавата да се намеси, за да регулира цените.

Тази година загубите на места стигнаха до 50-60% заради невижданата суша. А разходите са си разходи. При ниска изкупна цена всеки стопанин ще е принуден да фалира, тъй като харчовете му ще са повече от приходите”, обясняват петрички лозари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай