Лозари отказват да продават евтино грозде

Лозари отказват да продават евтино грозде | StandartNews.com

Благоевград. Няма да продадем тазгодишната гроздова реколта на евтини цени. И без това е добивът е толкова слаб. Затова пък качеството е добро, всички гроздаци са с висока захарност. Това твърди кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов, Местният управник е производител и отглежда 25 дка лозя.

"Сушата унищожи голяма част от реколтата. Това, което оцеля, е много сладко и е идеално за вино и ракия. Ще държим добра цена", категоричен е той. Мискет, рубин, мерло ще се продават за левче килото. Широката мелнишка пък се предлага на 60 стотинки. "В Петричко може и да я дават по-евтино, но илинденските производители сме категоричин, че под 60 стотинки няма да паднем", допълни Ибришимов. Все още не е започнало брането на прочутия сорт "керацуда". Стартът на кампанията е планиран за 22 септември. За "царицата" на бялото грозде също ще искат цена от лев за килограм.

Керацудата е много дребна, но пък захарна. "Добивът е много скромен. Ако миналата година от пет декара мерло берях 200 касетки с грозде, сега са едва 60. Това е три пъти по-малко", сподели Ибришимов. Според него гроздето се изкупува от частници от цяла България, които го взимат да правят вино за собствена консумация. Винпромите от една-две години спряха окончателно да изкупуват от местните земеделци. "Те си имат собствени лозя, пък и много от тях разчитат само на химията, за какво им е грозде", казва кметът на Илинденци. Той е категоричен, че държавата трябва да принуди винзаводите да изкупуват част от реколтата на гроздопроизводителите. "Това също е вид помощ, както и гаранция, че ще реализираме продукцията си и ще избием направените разходи", убеден е Ибришимов.

"Няма такъв филм, ние живеем в пазарна икономика и никой не може да ме задължи да изкупувам нечия продукция", контрира идеята Николай Бошкилов, който има винарна изба в Благоевград, но и отглежда 300 дка лозя в санданското село Ласкарево. "В нашия бранш на този, който продава грозде, винаги му е евтино, а на този, който купува, винаги му е скъпо", убеден е предприемачът. Според него винзаводите си имат собствени насаждения и затова не искат да купуват от частни производители. Други пък имат в избите залежали количества, които не могат да продадат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай