Ликвидират по-лесно фирми

Падат черните списъци за непререгистрираните дружества

Ликвидират по-лесно фирми     | StandartNews.com

София.  По-лесно ще се ликвидират фирмите, които не са били пререгистрирани до 1 януари 2012 г. Това ще стане с промени в закона за Търговския регистър, които правната комисия към парламента вече прие на първо четене и предстои да бъдат гласувани и в пленарна зала.

С тях в кръга от субекти, които могат да поискат ликвидация на непререгистрирани търговци, се включват и търговци съдружници, както и страните по арбитражни дела, обясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев. Разширява се и кръгът от субекти, които могат да поискат ликвидация на АД например - и това вече ще са не само Управителните съвети, но и всички управителни органи, включително Надзорният съвет. Непререгистрираните търговски дружества и кооперации са над 300 000. Ако на името на фирмите има някакво имущество, трябва да се мине през ликвидация, за да се раздели между съдружниците.

С промените се облекчава и режимът за завеждане на дела от кредитори към непререгистрирани търговци, които по закон автоматично ще бъдат заличени на 1 януари 2017 г. Това вече ще става с молба до съда, която автоматично ще води до пререгистрация на фирмата, за да започне или да продължи делото. По сегашния режим първо кредиторът трябва да пререгистрира фирмата, да чака да излезе решението и едва след това да заведе дело.

С поправките отпада изискването за изготвяне на т.нар. "черни" списъци на непререгистрираните фирми. В тях съдилищата трябваше да включат всичките търговски субекти, които не са се пререгистрирали. Според властта обаче тези списъци са излишни, защото в електронния търговски регистър лесно може да се провери дали дадена фирма се е регистрирала отново. А изготвянето на списъците щеше освен да отнеме огромен ресурс на фирмените отделения на съдилищата и да струва около 5 млн.лв., каза още Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай