Летим към Турция със 160 км/ч

Влакът ще стане стрела, когато купим нови композиции

Летим към Турция със 160 км/ч | StandartNews.com

София. След 146-годишна история българската железница има пълно основание да се гордее с първия готов участък от първата си високоскоростна жп линия: Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница. Пуснатото официално в експлоатация на 1 юли ново жп трасе Крумово - Димитровград е с дължина 67 км, 20 км от които - удвоено.

Някои биха се усмихнали на определението "високоскоростна", тъй като линията Крумово - Димитровград е твърде далеч от проекти като френския TGV, германския Transrapid и др. Но за ландшафта на България, с късите разстояния между гарите и слабия пътнически и товарен трафик - и това е много. Още повече, че дори проектната скорост от 130 км/час по магистралните жп линии отдавна не се достига заради лошото им състояние, а средната скорост на влаковете е 47 км/час. Така че официалното рязане на лентата на трасето Крумово - Димитровград беше събитие от ранга на пускането в експлоатация на VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Поради това на официалното откриване на жп отсечката присъства съзвездие от политици, като еврокомисаря Йоханес Хаан, президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски, Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

"Благодарение на съвместната ни работа с Европейската комисия над 220 млн. евро са инвестирани в жп инфраструктурата ни и отговорно мога да заявя, че това трасе отговаря на всички европейски изисквания", заяви транспортният министър Ивайло Московски.

Лентата на обекта прерязаха еврокомисарят Хаан, президентът Плевнелиев, премиерът Борисов и министрите Московски и Дончев. Преди това официалните лица изпробваха трасето с мотриса "Сименс Дезиро", която вдигна максималната си скорост 140 км/ч. С което напомни, че у нас няма подвижен жп състав за скоростите, които позволява новото трасе Крумово - Димитровград. След пътуването премиерът Бойко Борисов връчи на генералния директор на НК "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев Акт 16 за ползване на жп участъка.

Линията е част от евроазиатската жп магистрала, която след пускането на тунела под Босфора трябва да привлече голяма част от товарите и да освободи шосетата от тежкотоварните автомобили.

Освен реконструкция и частично удвояване на 67-те км железен път между Крумово и Димитровград бяха изградени контактна мрежа и тягови подстанции (досега по линията се движеха само влакове с дизелова тяга), системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление.

Монтираните релси са нов тип UIC 60 от реномирани производители като Voestalpine, Австрия и Lucchini, Италия. Изпълнител на участъка Крумово-Първомай беше гръцката компания "Терна", на Първомай-Димитровград - италианската "Асталди", а на системите за сигнализация и телекомуникации - австрийската "Талес".

След завършването на проекта за модернизация и електрификация Пловдив-Свиленград-граници, чиято дължина е 151 км, разстоянието от града под тепетата до Турция ще се изминава само за 1 час - т.е. над два пъти по-бързо отсега.
"На това трасе след месец ще бъдат извършени и тестовете на новите спални вагони, които закупихме от Турция" - обясни Ивайло Московски. Транспортният министър изрази надежда, че местните хора ще пазят новата жп линия, тъй като вандалските прояви и кражбите са огромен проблем за железопътната ни инфраструктура.
Остава да бъдат закупени първите пътнически влакове, които ще вдигат над 160 км/час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай