Събота,

Край! Министър реши съдбата на "Газпром"

От: Редактор -
47095
Край! Министър реши съдбата на "Газпром"
A
A
A

На практика вече е невъзможно да не се преговаря с "Газпром" за възобновяване на доставките от Русия". Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов. 

По думите му, той никога не е изключвал "Газпром" като възможен доставчик, но само при необходимост. Според него преговорите са вече наложителни, тъй като миналия петък страната ни е успяла да договори един-единствен танкер с втечнен газ. 

Христов обвини предишното редовно правителство, че е направило "всичко възможно да затрудни бъдещата комуникация и преговори", въпреки че договорът беше едностранно нарушен от страна на Русия, след като "Газпром" прекъсна доставките към България в края на април. 

По думите му енергийният микс ще бъде облекчен, ако потече азерски газ от интерконектора с Гърция на 1 октомври, също така и ако "Газпром" възобнови доставките на България, цените на природния газ у нас ще паднат значително много. 

На въпрос защо не се закупи слот на Ревитуса, при положение че гръцката страна разшири с 50%, той заяви, че слотовете отдавна са планирани и разпродадени. След няколко седмици се очакват нови търгове за слотовете на Ревитуса, но те ще са за 2023 г. 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com