Кошмар! Защо NEXO богаташът побесня

Компанията трябва да възстанови 2.7 милиарда долара на американците до 1 април.

Кошмар! Защо NEXO богаташът побесня | StandartNews.com

Един факт, станал публичен заради сключеното на 19 януари между NEXO и американската комисия за ценните книжа споразумение, медиите от кръга „Капитал“, както и самият Антони Тренчев, упорито се опитват да скрият от обществото и да го заметат под килима.

А той е, че NEXO трябва да върне на американските инвеститори поне 2.7 милиарда долара – сумата, завлечена досега от тях, при това до 1 април тази година.

Именно тогава изтича срокът, до който NEXO следва окончателно да преустанови предлагането на продукта си на американския пазар. Мащабите са огромни, защото става дума за 112 000 лица, а според запознати с финансовите операции, сумата може да набъбне с лихвите до колосалните 3.5 милиарда долара. За това обстоятелство алармира в профила си във фейсбук още миналата седмица и бившият евродепутат Николай Бареков.

В споразумението между NEXO и американския регулатор е записано, че компанията трябва да преустанови предлагането на продукта си до 1 април

Споразумението е публично, тази сума е изрично посочена в него, а главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс потвърди в свое изявление, че действително NEXO трябва да информира всички американски инвеститори да извадят активите си от платформата – т.е. да върне всички пари, които е получила от американците.

Главният прокурор на Ню Йорк посочва, че NEXO трябва да върне парите на американските инвеститори

Това всъщност е големият проблем за Антони Тренчев и компания, а краткият срок, в който американските инвеститори трябва да бъдат компенсирани, със сигурност изважда от равновесие обвиняемия за пране на пари, компютърни измами и данъчни престъпления. Което обяснява и нервността му от телевизионния екран.

Защото можем отсега да предположим какви действия ще предприемат американските правосъдни органи, включително ФБР и тамошната прокуратура, ако се окаже, че парите ги няма и 112 000 души ще трябва да пият по една студена вода благодарение на родните криптомошеници. Още повече предвид подозренията, че парите отдавна са похарчени от тях за скъпи имоти в екзотични дестинации, яхти, тайни влогове в швейцарски банки, пищни партита и картини за стотици милиони.

Интересът на „Капитал“ и на политическите му просита към дружеството очаквано не е никак случаен, защото се оказа подплатен с щедри суми от NEXO за реклама, както и с крупни дарения към партията на Христо Иванов „Да, България“. Припомняме, че фирмата на Прокопиев „Икономедиа“ е получила поне 1 милион лева от NEXO, а жълтопаветната партия, пълна с кадри на разградския олигарх, е спонсорирана с 400 000 лева от 15 служители в криптобанката, допълва Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай