Компания на НЕК удвоява износа на ток за Турция

Газовата връзка с комшиите ще заработи до две години

Компания на НЕК удвоява износа на ток за Турция | StandartNews.com

София. До 1400 мегаватчаса електроенергия на час ще може да изнася България за Турция. Това стана ясно от изявление на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който бе на посещение в София при министъра на икономиката Драгомир Стойнев.

Двамата са обсъдили възможностите за износ на ток от нашата страна към Турция. Според думите на Йълдъз сегашните около 600 мегаватчаса трябва да нараснат на 1300-1400 мегаватчаса. "Това обаче не е достатъчно, трябва да направим повече. И се надявам, че ще бъдат направени необходимите проучвания за целта", каза турският министър. Увеличаването на износа на български ток за комшиите ще стане и чрез създаването на смесена компания между НЕК и турска фирма, заяви Стойнев. Новото дружество ще бъде регистрирано в Турция, а целта е да се улесни износът на ток директно от НЕК към съседите. Според министъра това ще бъде поредната крачка към стабилизиране на финансовото състояние на НЕК.

През март между България и Турция ще има подписано споразумение за начина, по който ще се изгражда междусистемната газова връзка с конкретни срокове и параметри, съобщи Стойнев. От българска страна изграждането се поема от "Булгартрансгаз", тъй като това е начинът най-бързо да се осъществи проектът. От турска пък ще бъде избрана местна частна фирма. "Ако всичко върви по план, две години ще е срокът след това, през който 114-километровата връзка ще бъде изградена", каза Драгомир Стойнев.

Наши експерти помагат на Анкара за нови АЕЦ

Български специалисти по ядрена енергетика ще помагат на Турция в реализацията на проектите й за атомни централи. Това стана ясно от думите на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. "България има сериозни технически капацитети в ядрената енергетика. Блоковете в АЕЦ "Козлодуй" не са много по-различни от тези, които ще се изграждат в Турция", отбеляза Йълдъз. Затова той смята, че родните експерти ще могат да оказват и техническа помощ на турците. Относно намеренията на Анкара да строи АЕЦ или газов ТЕЦ на площадката Инеада близо до Резово и границата с България, Йълдъз посочи, че крайно решение няма и това е един от 5-те варианта за такъв проект. Турският министър смята, че притеснения за България не трябва да има. "Ако се изграждат блокове, ще бъдат по най-безопасните технологии", каза Йълдъз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай