Колко заплати е най-евтиното жилище в София

Кризата засилва шансовете на купувачите да спазарят по-ниска цена

Колко заплати е най-евтиното жилище в София | StandartNews.com

62 минимални заплати стигат за най-евтиното жилище в столицата, сочи справка на „Монитор“ в имотните сайтове. Имотът обаче е в отдалечен и непрестижен квартал.

Около 700 са офертите в София за малки апартаменти с площ не повече от 50 квадрата и на цена до 60 000 евро, като повечето от тях са за имоти в строеж.

За столицата средната цена на обявите в imot.bg за въпросните малки жилища е 31 800 евро, което означава, че биха ни били нужни цели 104 минимални работни заплати (МРЗ). В момента тази заплата е 610 лв. (около 305 евро).

Евтина дестинация за миниатюрни жилища е Пазарджик. Там може да се купи апартамент от 44 квадрата за 28 000 лв., или 46 минимални заплати.

Средното ниво на цените в тракийския град на евтините жилища е 22 300 евро, или 73 МРЗ. В останалите десет града този показател е над 80

минимални месечни възнаграждения за страната.

В Бургас, Варна и Пловдив той съответства на 85 МРЗ. Във втория по големите черноморски град за имот от най-ниската оферта за 30 квадрата в кв. „Меден рудник“ биха стигнали 44 минимални заплати.

Във Варна най-евтино - за 13 990 евро, в сегмента се предлага за продажба жилище от 27 кв. м в кв. „Възраждане“. Според средната цена в най-ниския сегмент в Плевен биха ни трябвали 82 МРЗ за малко евтино жилище.

 Във Велико Търново най-ниската оферта за по-нормално жилище от 35 квадрата е 13 500 евро. Почти на същата цена може да се купи гарсониера от 40 кв. м в старозагорския кв. „Зора“. Там офертите за малки апартаменти под 60 000 евро са 160.

Офертите под 60 000 евро в софия са много малко и са основно за панелни гарсониери в непрестижни квартали като „Люлин“, „Обеля“, „Надежда“, „Връбница“ и други в близката или по-далечна периферия на града.

„Едностайните са най-бързо продаваните жилища“, пояснява той. По думите му по-често там те се купуват основно за лично ползване, защото тези квартали не са предпочитани от студенти и рядко в тях се инвестира, за да бъдат давани под наем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай