Ключова прогноза за цените на имотите

18% ръст в цените на имотите за 2022 г.

Ключова прогноза за цените на имотите | StandartNews.com

18% ръст в цените на имотите за 2022 г., прогнозата за тази обаче е за поевтиняване с 10%. Според Снежана Стойчева, директор на imoti.net, скокът е нормален.

"2021 г. беше годината с най-много сделки и най-бързо купуване на имоти. Средно с 10% се покачват цените всяка година. 2022 г. започна като 2021 г. - с много продажби, но заради войната в Украйна се забеляза лек спад впоследствие. Преди пандемията хората искаха по-големи жилища, след нея вече ориентацията е към двустайни жилища. Новото строителство предлага по-големи двустайни жилища, а хората се насочват предимно към тухлен строеж. Интересът към втори дом или имот в малка община извън големия град ще продължи. Могат да се оформят и квартали с къщи край градовете", заяви тя в ефира на Нова.

От своя страна Добромир Ганев от Национално Сдружение на недвижимите имоти смята, че българите с професия в строителството може да предпочетат да заминат в чужбина. "Вероятно ще се възвърне интересът към по-малките жилища с цел отдаване под наем в по-централните части на големите градове. Към покупката на втори дом също ще бъде запазен интересът. Общо на българския пазар за миналата година има 240 000 сделки, което е по-малко от 3% от населението на страната", коментира той. Над 1,3 млн. квадратни метра е започнатото ново строителство в София - това се равнява на 12 000 сгради. 

По думите му през 2021 г. 200 000 души са сменили постоянното си местожителство от по-голяма в по-малка община. Ганев смята, че годината в недвижимите имоти ще бъде добра, макар и с по-малко сделки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай