Ключов ход за газа в Черно море. Големият удар

Три парламентарни групи внесоха проект на решение

Ключов ход за газа в Черно море. Големият удар | StandartNews.com

Три парламентарни групи внесоха проект на решение, с което се възлага на министъра на енергетиката да преговаря за условията и реда, по които Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие до 20-процентен дял в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ "Блок I-21 "Хан Аспарух". Проектът е подписан от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" (ИТН), съобщи на брифинг Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Дават се 60 дни за проучване след влизането в сила на решението, а министърът на енергетиката изготвя доклад за резултатите, който предоставя на Народното събрание, предвижда проектът.

Смятаме, че българската държава трябва да е акционер, защото освен концесионно възнаграждение, което ще получим по закон, без да сме акционери - 30% от оборота, резултатите за страната ни могат да се увеличат, каза Добрев. Ако участваме в този консорциум, освен тези 30% ще получим и още 20% от печалбата, заяви вчера пред БТА Делян Добрев.

На заседанието на комисията по енергетика миналата седмица "Тотал" (TotalEnergies) и О Ем Ви (OMV) са изнесли изключително интересна информация относно проекта им за търсене на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море (според Добрев). Очакванията на консорциума са да добива по 13 млрд. куб. метра природен газ на година между 2030 и 2040 година и по 8 млрд. куб. метра между 2040 г. 2050 г. Тези 13 млрд. куб. метра са много повече от консумацията в България и страната ни ще изнася 10 млрд. и 500 000 куб. метра газ, което ще ни направи по-голям износител за Европа от Азербайджан, отбеляза Добрев.

Преди месец главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне каза, че консорциумът търси трети партньор за следващия сондаж в блока "Хан Аспарух" в Черно море.

Вносителите на проекторешението изтъкват, че след началото на войната в Украйна, енергийната сигурност на региона е застрашена, а акционерното участие в консорциума ще максимализира нетната настояща стойност на икономическата рента, получена от експлоатацията на въглеводородите в блока. Разработването на находището ще насърчи развитието на свързаните индустрии, а добивът на собствен газ на достъпни цени ще даде възможност за производството на топло- и електроенергия от газ, се казва още в мотивите.

Допълнителни аргументи и ползи за българското общество са, че участието в проекта ще позволи на БЕХ да упражнява контрол върху проучването, разработването и добива; допълнителните печалби от добива на добитите въглеводороди могат да бъдат реинвестирани в различни сектори, като например инфраструктура, здравеопазване, образование и програми за социално подпомагане, както и за финансиране на екологичния преход на страната.

ПП-ДБ, макар да не са сред вносителите на предложението, по всяка вероятност ще го подкрепят. Депутатът Радослав Рибарски също смята, че в проучвателните сондажи трябва да участва и българската страна. Той припомни, че консорциумът беше съставен от три компании ("Репсол" (Repsol) плюс споменатите две), като едната е напуснала и това е "финалната права" за проучванията, които правят двете оставащи фирми. Разходът за проучването е 100 млн. евро и те търсят трети участник, като предлагат България да участва с дял до 35%, каза Рибарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай