Карта за култура -  бонус към заплатата

Притежателите ползват отстъпки от цената на билета за театър, опера или музей

Карта за култура -  бонус към заплатата | StandartNews.com
  • Пластината струва 9 лева на месец 
  • Притежателите ползват отстъпки от цената на билета за театър, опера или музей

 

Приключили сте тежък работен ден и този път, вместо да се запътите директно към вкъщи, решавате да отидете на театър, опера или да посетите музей. На входа на културната институция показвате карта, която ви носи отстъпка, подарена ви от работодателя. Такава идея наскоро се появи и провокира вниманието както на работодатели, така и на служители.

ЗНАНИЕ+ е първата социална придобивка в България, която дава възможност на работодателя да подпомогне културното обогатяване на своите служители чрез фиксиран абонамент на разумна цена. Всеки притежател на тази карта получава отстъпки при посещения на избрани партньорски обекти, развиващи дейност в областта на образованието, културата и изкуствата. Сред тях са някои от най-популярните театри, музеи, кина, книжарници, центрове за обучения и творчески занимания. Абонаментите се предлагат ексклузивно на българските работодатели. Те са възможност за всеки желаещ да надгради своите "меки умения", да развие талантите си и да обогати своя личен и професионален живот чрез взаимодействие с културната и образователна среда. Притежателите на картата получават отстъпки и при пазаруване в партньорски онлайн магазини.

Пред "Стандарт" Иван Кънчев от Сдружение "Българска история" сподели, че екипът му работи по тази идея повече от година. "Покрай дейността ни в "Българска история" и въобще цялостната дейност на сдружението през изминалите десет години, успяхме да установим контакт с различни културни институции - музеи, читалища, театри. От друга страна имахме връзка с българския бизнес, тъй като сме работили с редица компании през годините и те са подкрепяли наши инициативи", споделя Кънчев.

Пандемията изиграва основна роля в дооформянето на идеята за създаването на картата за култура. "Идеята на тази карта е да е от полза както за работодателите, така и за всички обекти и институции, с които работим, защото това за тях е един шанс да привлекат посетители, до които трудно биха достигнали. И това е на практика напълно безплатно за тях, защото нашите отношения се партньорски", допълва още Иван Кънчев.

От сдружението се надяват работодалите, а и служителите, да проявят интерес към тази възможност, която насърчава и увеличаването на културните мероприятия в страната. Младите хора от сдружение "Българска история" вече са провели редица срещи с институции и работодатели, които са готови да приемат идеята.

"За две седмици имаме над 70 запитвания за картата", казва Иван Кънчев. "Цената й няма база за сравнение с други карти, като например такива за спорт", допълва той.

Цената на картата е 9 лв. на месец.

"Голямото предизвикателство бе, че тя събира в едно различни институции - държавни, общински. С радост мога да кажа, че почти няма институция, която да не е откликнала на предложението за партньорство. Естествено, при някои отнема повече време и все още сме в процес на преговори, но важното е, че нещата се случват. Имаме над 60 обекта в рамките на тези два месеца. Очаквам до един месец почти всички софийски театри и музеи да бъдат включени", изтъква Иван Кънчев.

От сдружението предвиждат още и разрастване на идеята и картата да обхване културни институции и в други градове на страната. Предстои и създаване на специално приложение, което да подсказва на потребителите, че разхождайки се по някоя от столичните улици, наблизо има музей или културна институция, която да посетят. "Искаме да направим така, че хора, които отдавна не са посещавали подобна институция, благодарение на факта, че притежават тази карта, да посетят въпросния обект, защото всички тези институции развиват дейност, която е изключително важна за едно общество. Стъпка по стъпка трябва да се насърчава инициативността", споделя още Иван Кънчев.

И докато си говорим, се сещам за думите на френския философ Еманюел Муние, който споделя, че "културата е това, което остава, когато забравим всичко, което сме научили". Именно заради това инициативи като тази трябва да се насърчават, за да не остават културните ни иституции забравени и прашасали в разруха.

Само чрез подтикване към културен живот бихме могли да надградим себе си, а и обществото, за да не се случват всичките тези позорни събития, на които сме свидетели през последните години. А те са плод и на безкултурността, на лишението от духовно въздигане и вдъхновение.

На линка може да видите към кои културни институции картата предлага отспъпка - https://znanieplus.bg/partners

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай