Какво ще се случи, ако Русия спре газа за Европа

През 2021 г. 55 процента от газа, използван в Германия, е бил доставен от Русия

Какво ще се случи, ако Русия спре газа за Европа | StandartNews.com

Искането на Русия доставките на природен газ да бъдат заплащани в рубли предизвика опасения в Германия, която разчита основно на горива от Русия, че спорът за плащането може да доведе до проблеми с доставките, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2021 г. 55 процента от газа, използван в Германия, е бил доставен от Русия.

Макар и през първата четвърт на 2022 г. обемът да спадна до 40 процента, министърът на икономиката Роберт Хабек признава, че Германия няма да успее да постигне пълна независимост от руските доставки преди средата на 2024 г.

Миналата седмица Москва обяви, че до 31 март ще представи механизъм, по силата на който т. нар. "неприятелски държави" ще трябва да заплащат получавания газ в рубли.

Сред тях са всички страни членки на ЕС. Повечето в момента заплащат газа в евро или долари.

Хабек, който отговаря за енергийната сигурност на Германия, отхвърли руското искане с аргумента, че договорите трябва да бъдат изпълнявани такива, каквито са.

В отговор на въпрос за руските планове говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Няма плащане - няма газ". Най-големите потребители в Германия са "Унипер" (Uniper), Ер Ве Е (RWE) и Фау Ен Ге (VNG), като всички те има дългосрочни договори за доставка на газ и отказват засега да коментират дали се подготвят за проблеми с доставките.

Какво ще се случи, ако доставките прекъснат или спрат?

Германската асоциация за комунални услуги Бе Де Е Ве (BDEW) призова правителството да подготви планове за отговор в случай на прекъсване на доставките на руски газ. Берлин вече има такъв план, който се състои от три кризисни нива при подобен сценарий.

Първото ниво предвижда ранно предупреждение, че са възможни проблеми с доставките. Второто ниво е тревога, когато прекъсване на доставките или особено високо ниво на търсене създава дисбаланс, който обаче може да се коригира без специална намеса.

Третото ниво е извънредно положение, при което пазарните мерки не са успели да решат проблема с недостига. На това ниво германският мрежови регулатор "Бундеснетцагентур" (Bundesnetzagentur) трябва да реши как да разпределя оставащите запаси от газ из страната.

Ако Германия не осигури достатъчно газ, първо ще бъде засегната промишлеността. Тя потребява около четвърт от доставяното в страната синьо гориво.

Това означава, че ще се загуби индустриално производство, че ще пострадат веригите за доставки, каза Леонард Бирнбаум, главен изпълнителен директор на енергийния концерн Е.ОН (E.ON), пред телевизия А Ер Де. "Със сигурност ще понесем големи загуби".

След промишлеността следват домакинствата, докато болници, заведения за социални грижи и други институции от публичния сектор със специални нужди ща бъдат последните, засегнати от недостига на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай