Как се създава „зелена“ автомобилна гума и защо е важна за света?

До 2030 г. 50% от всички суровини, използвани в гумата, да бъдат възможно по-екологични

Как се създава „зелена“ автомобилна гума и защо е важна за света? | StandartNews.com

Рециклирани материали, субстанции добити от растителни масла, люспи от ориз, сажди от излезли от употреба продукти… Можете ли да повярвате, че от подобни съставки може да се произведе здрава автомобилна гума, която преодолява без проблем предизвикателства на пътя като сняг и лед. Предизвикателството е приела финландската компания Nokian Tyres, която лансира новия си модел гуми Green Step.

Тази гума, твърдят създателите й, е шедьовър на иновациите и дизайна, който е създаден от 93% рециклирани или възобновяеми материали. А финландците гонят своето обещание до 2030 г. 50% от всички суровини, използвани в гумите им, да бъдат възможно по-екологични.

Шофиране с грижа за околната среда

През 2021 г. Nokian Tyres си поставя амбициозната цел до 2030 година половината от всички суровини използвани в гумите й да бъдат рециклирани или възобновяеми материали.

Шофьорите са все по-заинтересовани от гумите да бъдат еко устойчиви и това е знак да се създават гуми, които отговарят на тези стандарти. Индустрията да разработва по-екологични материали, както и производствени технологии, които да се адаптират към тези материали. С концептуална гума като Green Step можем да разширим тези граници. Това е печеливш подход за всички, но най-вече за околната среда“, обяви производственият мениджър Йоулко Иломаки.

Всичкият каучук, използван за концептуалната гума Green Step е натурален и включва натурални продукти, като масло от рапица. Почти всички пластификатори, смоли и технологични добавки са от възобновяеми ресурси. В допълнение, естественият силициев диоксид от стрити оризови люспи e основен запълващ материал на протектора и страницата, а възобновяемите влакна от корда се използват, за да направят гумата по-здрава.

Расте делът на рециклираните материали

Почти всеки компонент на Green Step съдържа рециклирани материали. Например въглеродната сажда използвана в каучуковата смес е получена от излезли от употреба гуми, а бутилът използван във вътрешната страна, както и стоманата в стоманените ремъци и теловете в конструкцията, са основно рециклирани материали.

„Използването на рециклиран каучук и други суровини, особено рециклирана въглеродна сажда, ще се превърне бъдеща тенденция в производството. До 2030 г. ще имаме голям брой нови доставчици и по-напреднали технологии. Търсенето на суровини от рециклирани или възобновяеми материали ще нарасне“, добавя Иломаки.

В името на всички шофьори по света

Green Step е зимна гума, която може да се кара на сняг и лед. Някои от материалите използвани за направата са познати от предходни модели на Nokian Tyres. Натуралният каучук е важен материал във всички гуми поради своите полезни свойства. Алтернативните източници, като растението гуаюла също се изучават. Възобновяемите масла са често срещани в гумите на фирмата, откакто тя първа в света спря да използва високоароматни масла още през 2005 година.

„Вкарахме иновации в процеса на проектиране на Green Step и те ще бъдат включени в бъдещите гуми, които ще дадем на потребителите по света. Искахме да изпробваме лимита на устойчивите иновационни възможности и резултатът е Green”, казва Теему Сойни, старши мениджър в отдела по разработване на материали в Nokian Tyres.

Конкретни стъпки към по-безопасен свят

От деня, в който са създали първата зимна гума в света през 1934 г., първокласните изделия на Nokian Tyres за суровия сезон са ценени от поколения шофьори, които искат спокойствие при всякакви условия. Но Nokian Tyres работи непрестанно и за опазването на околната среда. Тя е първата компания за производство на гуми, получила одобрение от инициативата Science Based Targets (SBTi), като награда за амбициозните си цели за намаляване на вредните емисии.  Nokian Tyres  също така намалила съпротивлението при търкалянето на гумите си годишно средно с 8,5% от 2013 година насам, спестявайки гориво и намалявайки емисиите на въглероден диоксид. Green Step е поредното доказателство за тази амбиция, а иновациите ще са от полза за следващите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай