Качваме се на влак заради скъпия рейс

Акциз помпа дизела с 2 ст.

Качваме се на влак заради скъпия рейс | StandartNews.com

София. БДЖ може да се окаже единственият печеливш от поскъпването на бензина и дизела. Заради скока на горивата автобусните превозвачи обявиха, че ще вдигнат цените на билетчето с 1-2 лв. за дългите разстояния.

Дизелът удари 2,67 лв. за литър, а бензинът се продава по 2,73 лв. Пътниците обаче вече се ориентират към по-евтиния железопътен превоз. От гарите отчитат увеличение на броя на пътуващите с влак до морето. В момента пътят от София за Бургас излиза 30 лв., ако хванете рейса, а с влак цената е 25 лв.

Ако си купите билет за отиване и връщане от БДЖ ще ви поискат 41 лв., което е с 9 лв. по-малко, отколкото, ако пътувате с автобус.

До дни тази разлика ще се увеличи с 2 лв., ако се сбъднат прогнозите на автобусните превозвачи. "Всички възможни луфтове като печалба и разходи за амортизация вече са обрани и оттук натам повишението на цената на горивото автоматично ще се отразява в цената на крайното предлагане", обясни председателят на асоциацията на автобусните превози Ивайло Константинов пред Нова телевизия.

Той изчислява, че при цена на горивото 2,90 лв. билетът от София до Варна, който в момента варира между 30 и 35 лева, ще струва с 2 лв. повече. През лятото обаче заради почивките цената на бензина счупи рекорди, докато дизелът, който ползват автобусите, остава на доста по-ниски цени.

Освен това БДЖ ще задържи цените на билетите до Нова година и така пътят от административната до морската ни столица ще излиза 25 лв. с влак. Според икономиста Кольо Парамов обаче в края на септември цените на горивата в България ще са около 3 лв., като причините за това са както скъпият петрол, така и високият курс на долара.

Нов удар по джоба ни очаква от 1 януари 2013 г., когато заради повишаване на акциза дизелът ще поскъпне с още 2 ст. Според проект на Министерството на финансите акцизът за дизела ще се увеличи от 630 лв. на 645 лв. за 1000 л.Галопиращите цени на горивата се използват и от таксиметровите компании, за да пробват вдигане на цените.

Те се надяват на скок с около 20 ст., което значи, че дневната тарифа ще удари 0,80 лв. на километър. При повишаване на цените обаче много хора ще се откажат от такситата и реално приходите им ще паднат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай