Кабинетът обявява три мерки срещу скъпите газ и ток за бизнеса

Премиерът ще се срещне с работодателските организации

Кабинетът обявява три мерки срещу скъпите газ и ток за бизнеса | StandartNews.com

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещат с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

На нея се обсъжда схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май, е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест цената, както за българските граждани, така и за бизнеса за м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай