Избираме лева пред еврото

Спестяванията в национална валута скочиха с 3,3 млрд. за година

Избираме лева пред еврото | StandartNews.com

София. Българинът предпочита да спестява парите си в левове, а не в евро. За година депозитите на гражданите в националната ни валута са скочили с 25% или 3,347 млрд. лв. до общата сума от 16,7 млрд. лв., сочат данните на БНБ. За сметка на това влоговете в евро отчитат ръст от едва 3% или 397,9 млн. лв. на годишна база, като достигат до общата сума от 13,6 млрд. лв. До голяма степен нарастването на евровите депозити може да се дължи на натрупаната лихва по вече съществуващи влогове.

Всичко това идва при нов рекорд по спестовност на населението, отчетен през месец март. Общата сума на депозитите на домакинствата в страната достига рекордните 33,3 млрд. лв. За сравнение преди година обемът на депозитите е бил 29,08 млрд. лв. от които 13,3 млрд. лв. са били в левове, а 13,2 млрд. в евро.

Другите валути, като долари и швейцарски франкове стават все по-популярни сред гражданите. За една година влоговете в "други" валути са нараснали с 23% или 562,4 млн. лв. Така делът им в общата сума на депозитната маса скача до 9% или над 3 млрд. лв. Изборът на българина в каква валута да спестява парите си не е странен, тъй като средната годишна лихва по левовите депозити се движи около 5%, докато за тази в евро - около 4,5%.

Общата сума на активите на банковата система нараства с 5,6% или 4,2 млрд. лева за година до 78,67 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай