Искат 30 на сто от държавата за кола на ток

Искат 30 на сто от държавата за кола на ток | StandartNews.com

София. Новите собственици на електромобили да получават финансова подкрепа в размера на 30 процента от стойността на колата. Това предложиха представители на индустриалният клъстер "Електромобили" на дискусия провела се днес в Българската стопанска камара, предаде БТА. Те поискаха също колите на ток да бъдат освободени от пътен и от годишен данък, от такса за паркиране в градовете, както и от такса за регистрация.

От организацията предлагат увеличаване на данъците на семействата, които имат повече от една кола, използваща минерални горива. Предлага се също за автомобилите с двигател с вътрешно горене в годишния данък да се въведе "еко" компонента, която да нараства пропорционално според екологичните вреди, които колата нанася на околната среда, като се предвидят и стимули за замяна на старото превозно средство с електромобил.

Според разчетите на експертите, ако тези техни искания бъдат приети, до 2025 година по пътищата на страната ще се движат най-малко 200 000 електромобили, което ще е около 3% от автопарка в България. В този период пък прогнозите са, че в страните от ЕС колите на ток ще формират половината от всички продажби.

Неотдавна министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че националният план за подпомагане на електромобилите предвижда да отпаднат таксата за регистрация, плащането на местни данъци и такси, както и покупката на винетки за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай