Искаме отлагане на скъпия метан

Фермерите ще получават ваучери за по-евтино гориво

Искаме отлагане на скъпия метан | StandartNews.com

Акцизът на метана за колите да не се увеличава от началото на 2014 г. е поискала страната ни от Европейската комисия. Това става ясно от проекта за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, който е подготвен от Министерството на финансите. Увеличение на акциза за метана се налага, тъй като страната ни е задължена да достигне минималното ниво на налога за Европейския съюз.

Според договорения с ЕС график за вдигане на акцизите от 2014 г. акцизът за метана за колите трябва да бъде увеличен от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Това би довело до поскъпване на метана с 30 ст. за кг. Сега обаче България иска това планирано повишаване на акциза да бъде отложено. Акцизът за природния газ, използван като гориво за отопление, обаче ще се увеличи от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул. А акцизът за тежките корабни горива ще се вдигне от 600 лв. на 645 лв. за 1000 кг.


От 2014 г. земеделските производители ще могат да приспадат акциза от цената на горивата, които използват за първична селскостопанска продукция, предвиждат още промените в закона. Това ще става чрез ваучери, които ще се дават на земеделците по предварително определен квотен принцип. За целите на определянето на индивидуалните годишни квоти земеделските производители ще декларират прогнозното годишно потребление на горива, коригирано съобразно одобрена методика от министъра на земеделието, която ще отчита площите на основните видове култури, отглеждани в страната. Предвижда се общата номинална стойност на ваучерите да се утвърди чрез Закона за държавни бюджет за 2014 г. За да стане това обаче, също чакаме одобрение от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай