Икономист зарадва клиентите на банките. Какво прогнозира

Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма

Икономист зарадва клиентите на банките. Какво прогнозира | StandartNews.com

Вследствие на прогнозите за двоен ръст на лихвите по кредитите тази година, икономисти прогнозират нарастване на лихвите и при спестяванията с един или два процента. Процесът ще се случва бавно и постепенно, но очакванията са за постигане на положителни нива до края на годината, предаде БНР.

Лихвите по депозитите в Европа вече се покачват и са на значително по-високи нива, отколкото в България. У нас обаче банките все още разполагат с достатъчно ликвидни средства и предпочитат да раздават кредити. Това все още пречи на ръста на лихвените проценти при спестяванията, но увеличение до края на годината ще има, прогнозира пред БНР икономистът Йордан Генов.

„Очаква се тази година и това да започне да се случва, може би в рамките на процент-два. Тук бих бил по-консервативен, по-малки са очакванията ми за повишенията на лихвите по депозитите, но защо не, поне с 1 процент, да видим повишение“, каза той.

Вече има банки, които предлагат доходност от депозити над нулата.

Разликата с нивата на инфлацията обаче ще остане голяма, казва още Йордан Генов:

„Не очаквам това нещо да бъде нещо, което да успява да компенсира инфлацията със сигурност, защото тя остава доста висока, дори да има намаление в инфлацията, аз не очаквам, че то ще бъде толкова голямо“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай