Идва скъпо грозде и вино

Идва скъпо грозде и вино | StandartNews.com

Монтана. Цената на гроздето от новата реколта ще поскъпне, прогнозира инженер-технологът от бранша Пенка Кръстева от Монтана. Според нея заради дъждовете не е извършено пълно опрашване на лозовите цветчета. По тази причина гроздовете са по-рехави, а по тях е започнало и сивото гниене. В котловините, където влагата се задържа повече, по лозовите насаждения се е появила мана, стопани съобщават и за появата на брашнеста мана. По-запазени са само насажденията в планинския район на област Монтана, където проветривостта е по-висока. На всички лозари специалистката препоръчва пръскане с точните за момента препарати.

Възможно е рехавите гроздове да се напълнят с едри зърна, но това няма да понижи цената на гроздето, смята Пенка Кръстева. Освен по-скъпо, то може да се окаже и с по- ниско качество. Цената на суровината ще доведе и до повишение на цената на виното от новата реколта, допълни тя.

Според Кръстева, все повече винари се ориентират към производство на напитката от плода арония. През миналата есен в Монатна бизнесмен от Гърция е произвел 10 т вино от арония. То е богато на оксиданти и собствени консерванти. По тази причина все повече лозари сменят традиционните лозарски сортове с арония. Площи с тази култура се отглеждат в Монтана, Берковица, Белотинци и на други места, обясни инж. Кръстева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай