Гръцки министър със страшна прогноза за енергийната криза догодина

Той взе участие в Съвета на министрите на околната среда на ЕС

Гръцки министър със страшна прогноза за енергийната криза догодина | StandartNews.com

Ако се сбъднат прогнозите на пазарите, европейските граждани ще трябва да платят над 350 млрд. евро през 2022 г. заради увеличаването на цените на електроенергията и природния газ, заяви днес гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, който взе участие в Съвета на министрите на околната среда на ЕС в Брюксел, съобщи информационният портал iefimerida.gr, предаде БТА.

Скрекас каза още, че е необходимо да бъдат предприети инициативи на централно равнище чрез създаването на европейски механизъм за подкрепа на уязвимите домакинства и на малките и средните предприятия.

В изказването си на съвета Скрекас заяви, че Гърция подкрепя напълно пакета от мерки за намаляване на емисиите парникови газове с поне 55 процента до 2030 г., като за тази цел Гърция ще постави на обществено обсъждане първия национален климатичен закон с конкретни мерки като забрана за регистрация на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. и забрана за използване на горивни инсталации с петрол за отопление.

Гръцкият министър отбеляза още, че е осигурено финансиране от 250 млн. евро за намаляване на емисиите в корабоплаването в Гърция в рамките на интегриран план на стойност 625 млн. евро за декарбонизацията на гръцките острови, който ще бъде внесен скоро в Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай