Голяма промяна за фирмите. Засяга 700 000 работници

Ето последствията от промяна в закон

Голяма промяна за фирмите. Засяга 700 000 работници | StandartNews.com

Голяма промяна за фирмите от следващата година. Издаването на електронни ваучери за храна официално ще стане възможно след 1 януари, 2024 година, предвиждат гласувани в края на миналия месец от Народното събрание промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Пак според измененията периодът до 30 юни догодина ще бъде гратисен като работодателите могат да избират дали да предоставят ваучери в хартиен или електронен вариант. След тази дата електронният формат става задължителен.

Това е голяма и дългоочаквана стъпка в посока дигитализация на икономиката у нас, която ще доведе до значителни спестявания за участниците в процеса, коментират от платежния и картов оператор БОРИКА. Само за 2023 г. в държавния бюджет са заложени 1.4 млрд. лева под формата на ваучери, а ползвателите им са около 700 000 служители в над 20 000 фирми в страната.

За плавната и бърза трансформация към изцяло електронни ваучери от ключово значение е добрият синхрон между всички участници – операторите на ваучери за храна, доставчиците на платежни услуги, търговците и работодателите, допълват от БОРИКА. Важен момент в този преход е сертификацията от страна на държавата на операторите на ваучери, която трябва да се случи в периода 1 - 15 ноември 2023 г.

Доставчиците на платежни услуги от своя страна осигуряват приемането на трансакциите на ПОС терминалите в магазинната мрежа. Като цяло, в търговските обекти, за потребителите няма да има разлика в поведението при плащане със стандартна платежна карта и плащане с карта-електронен ваучер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай