Стандарт стартира "Заедно срещу кризата" в Пловдив

Емил Караниколов отговори на въпроси на бизнеса в Града под тепетата

Стандарт стартира "Заедно срещу кризата" в Пловдив | StandartNews.com

Гледайте видеозапис тук!

Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция. За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската, заяви Емил Караниколов.

По думите му в най-тежко състояние е секторът на услугите, но е запазено производството. „Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България, каза още Караниколов“. Той обяви, че над 200 хил. души са запазили работните си места благодарение на мярката 60:40. „Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това“, добави той.

Караниколов изтъкна важността на Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели и добави, че в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.

Икономическият министър представи и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той посочи, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза. Караниколов изтъкна, че по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е обявена, в най-кратки срокове, процедурата за подбор на проекти за „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. По думите му Министерството на икономиката е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидатстващи и отговарящи на изискванията да получат финансиране. „Близо 27 хиляди фирми са подали проектни предложения. Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Караниколов допълни, че в края на месец май Управляващият орган на ОПИК е обявил за обществено обсъждане и процедура за подбор на проекти за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, която се очаква да стартира следващата седмица. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 млн.лв. Целта на процедурата за средни предприятия е осигуряването на оперативен капитал и за тях, каза още той.

**************************************

С встъпителни думи към участниците се обърна пловдивският градоначалник Здравко Димитров. Той очерта както успехите, така и предизвикателствата, очертаващи икономическия облик на Пловдив.

Кметът изброи редица проекти, които общината изпълнява, или предстои да вкара в действие, и които ще имат значение за близкото и далечното бъдеще на града.

Димитров подчерта, че днес се произвеждат икономически позитиви и добавена стойност, която ще бъде оставена на децата и на внуците ни.

„Днес ние създаваме пари за пенсионните фондове, от които пенсиите си получават нашите майки и бащи. Утре децата ни ще създават тези приходи за нас. В това няма нищо необичайно и никой не трябва да се стряска от този факт“, отбеляза кметът на Пловдив.

Кметът Здравко Димитров отправи поздравление към участниците в Общото събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България, което се проведе днес в заседателната зала на парк-хотел „Санкт Петербург” в Пловдив.

„Много добре, когато има синхрон в работата между кмета и председателя на общинския съвет, защото в днешното динамично време се иска бърза реакция. Това е добре и за развитието на населените места“, каза Димитров и сподели, че той лично работи много добре с председателя на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и му благодари за партньорството. 

По думите му всеки един кмет и председател на местен парламент се стреми да направи най-доброто за своята община, но винаги има какво да се желае.

***************************************

Дискусия на „Стандарт“ - част от кампанията „Заедно срещу кризата“ - започна в Пловдив. В събитието вземат участие шефът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и ръководителят на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) Момчил Ройнев.

Очаква се в дискусията да се включи министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще отговаря на представители на бизнеса в Пловдив. Домакин на събитието е кметът на Пловдив Здравко Димитров, а модератор – главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова.

„Дълбоко вярвам, че днешната дискусия е колкото важна за бизнеса, толкова и за властта. Вие, предприемачите, искате да чуете не само каква ще е държавната подкрепа по принцип, а конкретно – за вашия регион, за вашия сектор, за вашия мащаб“, заяви при откриването на форума Славка Бозукова.

„За изпълнителната власт пък вашите мнения, идеи и проблеми ще са основата, ще са и корективът, върху които министерството на икономиката, а и правителството, ще подготвят дългоочакваната програма за бъдещо развитие – и по сектори и по региони. Програмата, въз основа на която ще получаваме онези чакани милиарди от Европа, но и тази -за ускорено развитие, която ще ни позволят да построим икономиката си занапред така, че с оттласкването от дъното на кризата да не останем пак на опашката на Европа“, подчерта главната редакторка на „Стандарт“.

Тя очерта, че в посредничеството между властта и бизнеса има още два субекта. Първият са университетите, които държат ключа както за бъдещите кадри, така и за нивото на образованието. Вторият са медиите. Те са гарант, че ангажиментите, поети на днешната дискусия, ще се изпълняват.

„Стандарт отдавна се е доказал като надежден партньор в подобни инициативи. Припомням ви, че вашите предложения и за подобряването на инфраструктурата в зоната Тракия, и за борсата за плодове и зеленчуци, и за категория С, която да се дава в професионалните гимназии, та дори и за ремонта на базиликите в града, тръгнаха от тази зала, минаха като решение за финансиране от правителството и допринесоха за превръщането на Пловдив в индустриалното сърце на България, откъдето пък сега закономерно започваме дискусията как то да започне да бие още по-учестено и да задвижи, образно казано, целия национален организъм“, каза Бозукова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай