Германия разделена. Синдикати и бизнес на нокти

Синдикати и леви политици се обединиха за по-високи заплати

Германия разделена. Синдикати и бизнес на нокти | StandartNews.com

Синдикатите в Германия, групите за социална защита и някои леви политици призовават за по-големи увеличения на минималната заплата и задълбочени реформи реформи в начина, по който се определя тя, предаде ДПА.

Бизнесът обаче предупреди за рискове от рязкото покачване на заплатите, твърдейки, че големи промени на минималното възнаграждение могат да окажат отрицателно влияние върху икономиката.

Дебатът за минималната заплата в Германия се разгорещи по-рано през годината, след като комисията за минималната заплата в страната препоръча почасово повишение от едва 0,41 евроцента за всяка от идните две години – въпреки високата инфлация.

Решението разгневи синдикатите и социалните организации, които упорито настояваха за по-значително увеличение, но бяха "победени" при гласуването от бизнес лидери и независимия председател на комисията.

Годишно увеличение с едва 0,41 евроцента през идната година "е шамар в лицето на милиони служители с ниски заплати", заяви наскоро пред ДПА председателката на влиятелната правозащитна група Фау Де Ка (VDK) Верена Бентеле.

Германия въведе законово регламентирана минимална заплата едва през 2015 година, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай