Фондът Sustainable Lady подкрепи финансово жени предприемачи

На специална церемония в София бяха обявени победителите в две категории: Стартиращ бизнес и Работещ бизнес

Фондът Sustainable Lady подкрепи финансово жени предприемачи | StandartNews.com

Фондът  в подкрепа на иновативни зелени проекти на български жени предприемачи Sustainable Lady раздаде своите първи награди. Той бе създаден от Първа инвестиционна банка, съвместно с Mastercard в началото на годината и оттогава приветства своите най-смели кандидати, посредством конкурс с награден фонд от общо 10 000 лв.

На специална церемония в София бяха обявени победителите в две категории: Стартиращ бизнес и Работещ бизнес. Специалното жури бе в състав:  Ваня Манова - Мениджър на Мастъркард за България, Северна Македония, Албания и Косово; Надя Кошинска - Директор Банкиране на МСП и член на УС на Fibank и Мира Баджева - журналист и издател. То трябваше да избере само две първи места, сред множество получени кандидатури, всяка от които с полезна и ценна за обществото насоченост.

Светослава Симеонова от платформата „Sofia2Go” грабна 5000 лв финансиране и първо място в категория Стартиращ бизнес. Тя е собственик на проект, насочен към решаването на проблема с разхищаването на храна. Първо място в другата категория – тази за вече работещ бизнес, взе Елица Илиева, собственик на „Елиан Дженерейшън Варна” ЕООД -  първият еко френдли бар във Варна, създаден още през 2015 г.

В категория Стартиращ бизнес две втори места получиха еднакъв брой гласове. В тях попада Ивелина Атанасова – Генчев от „SCOOP”: система за анализ и програма за развитие на устойчиви бизнес политики - унифицирана атестaционна система за измерване и анализ на социалната, икономическа и екологична устойчивост на бизнеса. Другият награден проект е на Нуша Спирова – Огнянова от „Cactus lab - The First Plant Maker Space”, където възрастни и деца могат да експериментират, учат и създават с растения.

На трета позиция в категорията бе класирана Диана Бонева, създател на „Bikee.Fun” – платформа за отдаване на електрически велосипеди под наем.

В категория Работещ бизнес журито определи второ място за Ренета Борисова от „Енергомонитор България” ЕООД, които осъществяват търговия с интелигентни продукти за дистанционен енергиен мониторинг и мениджмънт в реално време. Същият брой точки получи Гергана Новева от „Джипитиес” ЕООД - еко ориентирано производство с рециклирани и биоразгжрадими материали. Трета в конкруса е Виктория Цачева от „Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации” (АСОРИ), които провеждат ежегоден интердисциплинарен културен фестивал. Дамите на второ място в двете категории получиха грамота и Сребърна монета "Българска роза", а тези, които са на трето място - грамота и Сребърно кюлче-медальон „Глаголица”.

“Радваме се, че Фондът Sustainable Lady привлече смели жени предприемачи, които заявяват желание да работят за по-чиста планета и даде нов смисъл на програмата на Mastercard Smart Lady. Целим фондът да расте всяка година и да отличава и подпомага зелени идеи регулярно. Наскоро обявихме, че Mastercard създава глобална лаборатория в Стокхолм - център за научни изследвания и развитие на дигитални продукти и екологични решения, които да трансформират бизнеса във финансовия сектор – вярваме, че проекти на Sustainable Lady имат шанс да бъдат част от тази лаборатория“, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

„Фондът Sustainable Lady, част от програмата Smart Lady на Fibank, има основната цел – да подпомогне жените, желаещи да развиват или развиващи устойчив бизнес. Устойчивият бизнес се крепи на няколко основни стълба – образование, равен старт, иновации, кръгова икономика, но най-важното е желанието да работиш в името на глобалната идея -  да оставиш на идните поколения една по-чиста планета. Това видяхме  и във всеки един от проектите на дамите, кандидаствали с идеите си. Което още веднъж доказа тезата ,че последователните, малки стъпки, които ежедневно всеки едни от нас извървява в посока устойчивост, ще доведат задължително до желаният успех на глобално ниво”, коментира Илона Станева, директор маркетинг и реклама в банката.

Организаторите са си поставили за цел да стартират и социално-отговорна инициатива, с която да се подпомогнат допълнително дейностите на Фонда за 2022 г., за да може той да подава ръка на все повече иновативни идеи, насочени към опазване на околната среда.

Mastercard вярва, че иновациите добавят стойност само, когато подобряват радикално живота на хората и на планетата като цяло. Ето защо през 2020 Mastercard пое световен ангажимент да подкрепи 25 милиона жени предприемачи в света, за да бъдат включени в дигиталната икономика до 2025 и проектът с Първа инвестиционна банка е част от този дългосрочен световен ангажимент. Sustainable Lady е и сред първите проекти на зелената мрежа от глобални и локални проекти на Mastercard за подкрепа на екологията.

Фото: Дориян Тодоров

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай