Фермерите на загуба от богатата реколта

Изкупната цена и на слънчогледа ще бъде доста по-ниска от миналата година

Фермерите на загуба от богатата реколта | StandartNews.com

Голяма част от зърнопроизводителите в Добричко ще приключат стопанската година със загуба, смятат фермерите. Причината за това е богатата реколта, както у нас, така и в световен мащаб и ниските изкупни цени на зърното, споделят земеделците.

В момента производителите са върнати по отношение на цените на продукцията си на нива от 2008-2009 г., каза за "Стандарт" Атанас Атанасов, председател на Асоциацията на земеделските производители във Варненско. Житото се търгува на цени от 270-280 лв. за тон, а в региона само рентите са средно 70-80 лв. на декар, допълни той. Прогнозата и за слънчогледа е изкупната му цена тази година да бъде доста по-ниска спрямо миналата, като се очаква търговията с маслодайната култура да започне на ниво от 500 лв. за тон. Жътвата на слънчоглед в Добричка област се очаква да започне до 10-15 дни, ако времето се задържи без валежи, каза Орлин Панев - земеделски производител и член на Съюза на добруджанските зърнопроизводители. При липса на валежи тази година стопаните по-рано ще започнат и прибирането на царевицата, като за нея се очаква стартова цена на ниво от 22-23 сткг

От пристанището в Балчик съобщават, че от началото на годината досега са натоварили 210 хил. т зърно на около 50 кораба. Портът е работил със същия обем и през миналата година. Предстои и първата голяма доставка на слънчоглед за ЕС да потегли от пристанището в Белия град, където е акостирал голям кораб, плаващ под панамски флаг. Той ще бъде натоварен с 16 хил. т от маслодайната култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай