Фермери взимат 33% от заемите на МФИ ДЖОБС

Фермери взимат 33% от заемите на МФИ ДЖОБС | StandartNews.com

Микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС), която е част от групата на Българска банка за развитие, е отпуснала най-много кредити и финансови лизинги на предприятия от сектора "Селско, горско и рибно стопанство" - 33% от портфейла на институцията. На второ място се нареждат фирмите в преработващата промишленост (16%), а на трето - в сектора "Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" (15%). Финансиране от ДЖОБС са получили и микрофирми, занимаващи се с транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, строителство, културни дейности.

До момента най-много средства чрез микрокредити и лизинги на МФИ ДЖОБС е получил бизнесът в област Шумен - около една четвърт от сумата на всички отпуснати заеми. След това се нареждат Добрич и София, към които са насочени съответно 12% и 10% от финансирането на институцията. Отпускат се инвестиционни и оборотни кредити от 1500 до 150 хил. евро, предназначени за микро и малки предприятия, земеделски производители и самонаети лица. Целева група на ДЖОБС са и стартиращите компании без кредитна история, които могат да се възползват от заеми до 25 хил. евро.

Дружеството дава възможност за кандидатстване и по четири лизингови схеми. До 25 хил. евро се отпускат за нови и употребявани машини, оборудване, транспортни средства и селскостопанска техника. Срокът за погасяване е от 12 до 60 месеца. МФИ има офиси в Бургас, Пловдив, Плевен, Нова Загора, Шумен, Враца и Монтана. Услуги се предлагат и чрез посредници в Добрич, Смолян, Силистра, Харманли, Пловдив, Кубрат, Дулово, Нови пазар, Пещера, Радневo и Първомай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай