Вторник,

ЕЦБ с голяма новина за инфлацията

От: Агенция Стандарт -
3609
ЕЦБ с голяма новина за инфлацията
A
A
A

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация в еврозоната да спадне бързо. Това каза главният икономист на финансовата институция Филип Лейн, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Централната банка на еврозоната очаква "бърз спад на обезценяването на парите", каза ирландският финансист.

Инфлацията вече се забавя през последните месеци, но равнището от 8,5 на сто, отчетено през февруари, все още е доста над заложената средносрочна цел от 2 на сто.

"В момента вероятно сме в най-интензивната фаза на инфлацията", отбеляза Лейн.

"Цените на хранителните стоки все още са твърде високи и това е, с което хората се сблъскват, когато отидат в супермаркета", отбеляза той.

Ако сравните цените на хранителните стоки с тези от преди няколко месеца, обаче ще установите, че вече е "налице обрат", казва икономистът.

Цените на електроенергията вече са се понижили и има по-малко проблеми по веригите за доставки, които пречеха на производството през последните няколко години, подчерта Филип Лейн.

Има подобрение, което ще бъде постепенно през пролетта и лятото, но "много силно през есента". За да се уверим, че инфлацията е спаднала до 2 на сто, ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите, допълни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Ецб Инлфация