ЕС обяснява за държавната помощ

ЕС обяснява за държавната помощ | StandartNews.com

Брюксел изисква депозитите за банките да са с пазарна лива

План за преструктуриране трябва да представи до края на август всяка банка, която е била подпомогната чрез депозити от държавата. Това е записано в писмото на Европейската комисия (ЕК) до България от 29 юни, с което Брюксел дава разрешение държавата да осигури помощ за гарантиране ликвидността в банковата система в размер на 3,3 млрд. лв. Още на следващия ден, 30 юни, бе проведен аукцион за 5-месечни държавни ценни книжа с обща номинална стойност 1,23 млрд. лв.

"Тези средства са в банковата система. Частично бе ползвана разрешената от ЕК схема в размер на 3,3 млрд. лв.", каза във вторник министърът на финансите Румен Порожанов.

"Постепенно средствата ще бъдат възстановявани към фискалния резерв. Те са предоставени като гаранционни депозити и ще бъдат възстановени в размера на пазарната лихва от около 2%", продължи той. От писмото на ЕК става ясно, че България е поела ангажимент да предостави на ЕК планове за преструктуриране или ликвидация на банките, възползвали се от държавната подкрепа.

В писмото не се споменават конкретни банки. В писмото си от 29 юни от Брюксел са поставили и няколко други условия, за да бъде одобрена държавната помощ. Основното изискване е депозитите в банките да са със срок до 5 месеца. Освен това лихвата по тях трябва да е не по-ниска от пазарната.

Други ограничения, които трябва да спазват банките, докато са подкрепени с държавни депозити, са да не изплащат дивиденти и да не използват държавната подкрепа за своя реклама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай