Експерт с лоши новини за цените на имотите

Достигнат е пик, какъвто не сме виждали повече от десетилетие

Експерт с лоши новини за цените на имотите | StandartNews.com

Бързият ръст на цените на имотите, на който станахме свидетели през миналите 2-3 години, има своите предпоставки и те са свързани както с пандемията от една страна, така и с инфлацията и ръста на доходите, който продължава. Това каза Полина Стойкова - изпълнителен директор на Bulgarian Properties пред Bulgaria On Air.

"Достигнат е пик на цените, какъвто не сме виждали повече от десетилетие. Към момента вече виждаме забавяне на темпа на нарастване на цените. В никакъв случай все още не може да се говори за спад. По-скоро от 20-25% ръстове, каквито имаше през миналата година, вече наблюдаваме ръстове от порядъка на 10 и под 10% през тази. Факт е, че търсенето е налице, сделки се сключват и пазарът продължава да се движи напред", посочи тя.

"Друга разлика е, че обемите сделки са по-малки, но все пак 2022 г. беше върхова за пазара и като обеми сделки, и като ръстове на цените, и въобще като пазарна активност. Така че по-скоро се върнахме към по-нормален пазар с по-умерени темпове на развитие", каза Стойкова.

"През летните месеци пазарната активност намаля. Хората пътуваха и почиваха, но от края на август и през септември те се завърнаха на пазара и активността се върна до нивата от миналата година", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай