Експерт разкри как търговците ни товарят с цените на храните

Според Славчо Петров ако има повече от 25-30-40% надценка - това е спекула

Експерт разкри как търговците ни товарят с цените на храните | StandartNews.com

Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца? Този въпрос отправи в интервю за БНР доц. д-р Славчо Петров - председател на  Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ.

Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение, е неговото обяснение.

Според Петров ако има повече от 25-30-40% надценка - това е спекула. Той е категоричен, че търговската надценка трябва да е регламентирана. Трябва да има таван на надценките, не таван на цените, обясни синдикалистът.

"От близо месец дискусии стана ясно къде е заровено кучето. Фермерите казват колко им струва млякото, на каква цена го продават, преработвателите казват на каква цена го изкупуват, на каква рентабилност работят, оттам нататък търговските вериги се крият зад търговската тайна и не посочват никакви цифри. Някой да обясни - след като търговските вериги не казват какво наслагват по веригата на доставките, та цената на крайния продукт да е с 40-50-60, понякога до 100% надценка", коментира доц. Славчо Петров.

Той подчерта, че има най-различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да спазват. Ако не са ги приели, те просто не им продават продукцията.

Петров посочи какво му е казал производител по въпроса за договорите - "Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, аз трябва да намаля производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от служителите".

По думите му делът на големите търговски вериги се движи между 50-60% до 80% за някои от продуктите. Това привилегировано положение им дава възможност да залагат най-различни изисквания в договорите, които доставчиците и преработвателите са длъжни да спазват, отбеляза доц. Петров и добави, че в тях има скрити детайли.

В договорите има клаузи, които разпореждат, че ако продаваш даден продукт на 10 лв. във веригата, то нямаш право да продаваш на други оператори на по-ниска цена, даде пример той пред БНР.

Според него тези договори трябва сериозно да се прегледат от юридическа гледна точка. По думите му в тях няма равнопоставеност. "Някой трябва да мисли за закона, за българските производители и за земеделието", категоричен бе доц. Петров.

Производителите са недоволни, потребителите са недоволни, само веригите мълчат, добави той.

Относно контролните органи синдикалистът подчерта: "КЗК и НАП мълчат. (...) БАБХ - къде са и те, и НАП - къде е връзката качество - цена".

За съжаление, не тая надежди, че със сегашните проверки ще се получи някакъв положителен резултат за потребителите и производството, изказа мнението си той и добави:

"Трагичното е, че никой не смее и всичко минава през мантрата "пазарна икономика". Държавата и нейните контролни органи са за това".

"Опасявам се да не е поредният предизборен фишек. Като минат изборите, ако някой се засили в парламента да продължи тази дискусия и най-вече да реши този проблем - бих бил обнадежден, но засега не съм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай