Експерт ни сюрпризира. Нови цени на петрола

Ако има повишение в стойността на суровия петрол, то ще е след празниците

Експерт ни сюрпризира. Нови цени на петрола | StandartNews.com

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация обяви пред бТВ, че не очаква цените на горивата да се променят по Великден.

Ако има повишение на суровия петрол, а оттам и на бензина, дизела и пропан-бутана, то ще е след празниците, уточни експертът.

Пазарът свикна с войната в Украйна, в Китай нямаше потребление, затова цените не се повишиха. Все повече ще се съобразяваме с геополитическите събития, каза Бенчев. Според него не може да се сравняват с тези отпреди година.

„Има минимална тенденция на поевтиняване на дизела, но неговата цена беше по-висока в сравнение с бензина. В Европа потреблението на дизела особено при тежкотоварния транспорт е по-високо. Бензинът е задържал цени, които са напълно адекватни. У нас цените на горивата са значително по-ниски отколкото в ЕС. Пазарът вече свикна с войната в Украйна. Динамиката при цените през последната година се дължи на геополитическите събития. Така ще бъде и през следващите години“, посочи още той.

"Глобите, които бяха наложени на "Лукойл", все още не са платени. Не виждам причина санкциите да променят нещо на пазара на горива", заяви Бенчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай