Експерт ни смрази: Историята не помни подобно нещо с жилищата

България е на второ място по ръст на цените в ЕС

Експерт ни смрази: Историята не помни подобно нещо с жилищата | StandartNews.com

Страната ни е на второ място по ръст на цените на жилищата в ЕС. Това показват данните на Евростат за последното тримесечие на миналата година. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките.

"Точно този активен пазар води до ръста на цените. Имаме голямо търсене и ниско предлагане на имоти. Винаги, когато нещо се търси повече отколкото може да се предлага, цената му отива нагоре. Въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо", допълни Тошев за Bulgaria ON AIR.

По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит.

"Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така. В момента 96% от кредитите се теглят с плаваща лихва за срокове от 25 до 30 години", добави той.

Разбира се, така лихвата може да върви хем надолу, хем нагоре.

"Хората трябва да са много внимателни в преценката си, особено когато сега едно младо семейство задлъжнява с 300-400 хиляди евро, за да се сдобие с имот в голям град. В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5 и 10%.

"Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон".

"Манталитетът на българина не се променя - ние предпочитаме да живеем в собствено жилище, дава ни сигурност и спокойствие. Смята се за нещо задължително, което трябва да постигнем в живота", завърши Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай