Експерт каза какво следва, ако се провалят преговорите с Газпром

Според експерта би било трудно България да намали потреблението си на природен газ

Експерт каза какво следва, ако се провалят преговорите с Газпром | StandartNews.com

Какво ще стане, ако преговорите с "Газпром" се провалят?

"Това, което най-вероятно ще се случи, ако не се постигне договореност с "Газпром", е отново да купим руски газ, но чрез посредници", заяви в ефира на България Он Еър Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му България е трябвало да продължи договора си с "Газпром" до края на годината и същевременно да търси опции за дългосрочни договори с други доставчици. 

"По информацията, с която аз разполагам, Баку няма свободни количества за предоставяне на пазара в следващите две години.  Много е трудно да се отговори откъде ще ги намери. Трябва да видим и как газът ще стигне до България, тъй като интерконекторът все още не работи", заяви той.

"Цената на азерския газ в момента е обвързана с тази на нефтопродуктите, което означава много по-ниска цена от тази, която имаме на борсата TTF и в Европа като цяло", коментира експертът.

Бенчев дискутира и възможността за взимане на общоевропейски решения във връзка със заплахата от газова криза. Според него предложенията на Урсула фон дер Лайен са "несериозни, а други неизпълними".

"Загубихме много време. Беше ясно, че в Европа проблемите с доставките на газа от Русия, ще възникват в един момент", констатира той. 

Според експерта би било трудно България да намали потреблението си на природен газ, тъй като нямаме голямо битово потребление, а при индустрията и топлофикациите процесът би бил изключително труден.

В отговор на въпрос дали системата в София ще издържи, ако я няма "Топлофикация", Бенчев подчерта, че "ще има проблеми, особено в мрежата за ниското напрежение".

"Гигантските дългове на "Топлофикация" заплашват и "Булгаргаз". Вероятно през следващия отоплителен сезон дългът ще надхвърли нови 800 млн.", каза той.

Бенчев е на мнение, че оздравяването на "Булгаргаз" минава през решаването на проблема с "Топлофикация". 

"Цените на горивата са в сравнително адекватна ситуация. Продължаваме да сме с една от най-ниските цени в ЕС - с 30-40 цента сме под евроцента. Ще стане ясно как ще се движат цените на горивата към средата или края на октомври", обобщи той. Според изчисления на Българската петролна и газова асоциация средствата за помощта от 25 стотинки на литър гориво ще стигнат до началото на месец ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай