Екшън план за кризата с газа

Екшън план за кризата с газа | StandartNews.com

Заради кризисната ситуация българските държавни компании може да реагират, но за целта „Овергаз" трябва да поиска писмено от „Булгаргаз" да се намеси, обясниха експерти пред „Стандарт".

Така „Булгаргаз" може в следващите 24 часа да уведоми руската компания „Газпром Експорт", че има кризисна ситуация и да поиска увеличаване на заявката за България. Това означава, че сега на ход е собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев. От около две години "Овергаз" купува газ директно от "Газпром Експорт", като купуваните количества са около 200-250 млн. куб. метра годишно, което е около 7-8% от потреблението на горивото в страната. Ако спре подаването на газ от Русия за "Овергаз" вероятно ще има проблеми за битовите потребители.

Причината за това е, че за да купува гориво от "Булгаргаз" през 2016 г., "Овергаз" е трябвало да направи заявка до края на ноември. До края на миналия месец и държавното дружество прави заявките си за 2016 г. пред "Газпром". За да може "Булгаргаз" да достави необходимото количество газ за битовите абонати на "Овергаз", трябва да се черпят количества от газохранилището "Чирен" или да се намалят доставките за някои други потребители в страната. При рязко падналите температури обаче намаляването на доставките за други потребители като например топлофикациите, също би било проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай