Дончев: Проблеми не се решават с наливане на пари

Това каза вицепремиерът по време на откриването на конференцията „Бизнесът и регионите"

Дончев: Проблеми не се решават с наливане на пари | StandartNews.com

Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране, изливано, наливано в слабо развитите райони, е панацеята и ще реши проблема. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на конференцията „Бизнесът и регионите".

„Ние обикновено имаме проблем с това, че често предприемаме поредица от трескави и не добре обмислени действия. Така че, колкото по-често говорим и колкото по-често се опитваме да изчистим всички детайли и да генерираме консенсус по отношение на финансите, толкова по-добре“, заяви Томислав Дончев.

Той посочи, че темата за „Бизнесът и регионите" категорично предполага фини настройки.

„Ние се опитваме да разсъждаваме с големи обеми. Ако нещо не се получава с толкова пари, с колкото се отделят към момента - ги удвоете, ако пак не се получи - ги утроете, ако пак не се получи - четири пъти повече пари и ще свършат това, което не са успели с по-малките обеми. Това не е така. Безспорно имаме сектори и серии, включително и пряко свързани с регионалното развитие, където са драстично, частично и до голяма степен не добре финансирани“, подчерта Дончев. Той отбеляза, че неговото твърдение е, че не това е основният проблем.

„В момента не вярвам, че колегите кметове в дискусиите ще го потвърдят след малко, че сме категорично в сферата на фините настройки. Ако направим една детайлна диагностика, ще забележим, че на ниво област, ако изчисляваме брутния вътрешен продукт имаме разлики повече от 5 пъти. Добре, че статистиката не позволява, поради методиката на събиране на данни, да вадим данни за брутния вътрешен продукт на ниво община, защото тогава разликата ще е още по-драстична, имайки предвид изключително сериозните вътрешно регионални развития“, каза вицепремиерът.

По думите му това не е просто статистически факт, а е проблем.

„Напомням само, че свръхцентрализацията е един от белезите за слабо развита държава. Нали знаете кой е другият белег - много строги закони, които не се спазват. И какво трябва да се направи? Абсолютна илюзия е, че публичното финансиране, изливано, наливано в слабо развитите райони, е панацеята и ще реши проблема“, посочи Дончев. Според него исторически е доказано, че това не е така и че тук имаме чисто морални дилеми.

„Ако направиш път, тротоар, или каквото и да било парче от публична инфраструктура, ако по него минават 10 хил. души на ден, то има една стойност, ако минават хиляда - има друга, ако минават 200 - съвсем друга стойност. Аз се боя, че въпреки натрупания опит на ниво фина драматургия, ние все още не сме развили до необходимата стойност и степен инстинкти да определяме адекватно, каква е правилната интервенция, която обръща нещата“, посочи вицепремиерът.

Той изтъкна, че не бива да правим проекти и инициативи, които ще имат нужда в следващото десетилетие отново да бъдат обект на публично финансиране.

„Трябва да търсим такива, които обръщат тенденциите. И не е лесно нито да се планират, нито да се осъществят. Ще се опитам да подскажа няколко неща - първо, просто и безспорен факт е свързаност. Това, което пише в учебниците, ние практически го доказахме в последното десетилетие. Там, където има транспортна сигурност, има перспектива. Големият проблем е неравноделното развитие на транспортната мрежа на територията на страната“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай