Добруджански въдичари изнасят риба за Гърция

Добруджански въдичари изнасят риба за Гърция | StandartNews.com

Леферът поевтиня с 10 лева, сафридът върви по 4 лв./кг

Добрич. Есента и циганското лято през октомври, а и топлият ноември донесоха богат улов в мрежите на добруджанските рибари. Морски вълци от Балчик и Каварна разказаха, че в момента морето ври от риба и ежедневно мрежите са пълни.

Така те успяват да покриват разходите си за надници и гориво. Дневно риболовен кораб вади улов от по 400-500 кг риба. Богатият улов пък свали цената на рибата, показа проверка на "Стандарт". В момента в мрежите попадат основно лефер, чернокоп и барбуна, като барбуната се изнася за Гърция в момента. Причината е, че не е сред предпочитаните на родния пазар. Рибарите разказват, че за килограм барбуна, според качеството, вземат от 2,50-3,50 евро.

На българския пазар добре се търгуват леферът и чернокопът, като цената на лефера е с 10 лева надолу. Докато доскоро килограм от вкусната черноморска риба се търгуваше за 28-30 лв., то сега цената е 18 лева за килограм. Чернокопът пък се продава за 5-6 лв. за килограм от матрапазите. Падна и цената на сафрида - по-дребният в търговската мрежа върви за по 4 лв./кг, а по-едрият, който домакините мариноват, се търгува за 5-6 лв./кг.

Рибарите чакат с нетърпение и паламудът да мине в района, като се надяват морето и времето да са с тях и да имат добър улов и от тази вкусна риба. Сезонът според тях е добър заради дъждовното лято и това, че хайверът е успял да се хване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай