Добра новина за газа в Европа

Цените на синьото гориво скочиха рязко в края на миналата и началото на тази седмица

Добра новина за газа в Европа | StandartNews.com

Газът в Европа поевтинява слабо по време на търговията в сряда след ръст от близо 40% през предходните три сесии. Ноемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват с 1,5% към 48,66 евро за мегаватчас, след като в началото на днешната търговия поскъпнаха за кратко до 50 евро/MWh за пръв път от началото на април тази година.

Цените на синьото гориво скочиха рязко в края на миналата и началото на тази седмица от нива около 35,60 към 50,00 евро за мегаватчас на фона на повишеното безпокойство относно доставките, като Европа е на прага на отоплителния сезон. Въпреки че европейските газохранилища са почти пълни (на 97,09% към 9 октомври) и ще осигурят буфер при потенциални ограничения в доставките, регионът се нуждае от непрекъснати доставки, за да задоволи търсенето, след като загуби повечето си доставки на газ по тръбопроводи от Русия миналата година.

Цените на природния газ започнаха да се повишават още в края на миналата седмица, след като работниците в съоръженията за втечнен природен газ в Австралия заявиха, че планират да подновят стачките. Това ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение за заплащането и условията на труд с оператора Chevron.

Перспективите за доставките станаха още по-песимистични и неясни, след като Израел нареди спирането на голямо си газово находище – „Тамар”, заради опасения за безопасността при ескалиращия военен конфликт с „Хамас”. Това излага на риск износа на втечнен природен газ от страна на Египет, тъй като северноафриканската държава трябва да се справи със спада в доставките от Израел.

Пазарът на синьото гориво остава нащрек и заради засечения теч в подводния газопровод между Финландия и Естония в Балтийско море. Разследващите органи смятат, че това е в  резултат на умишлен „външен акт”, целящ разрушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай