Добра новина за газа в Европа

Ето къде поевтинява

Добра новина за газа в Европа | StandartNews.com

В петък природният газ в Европа поевтиня солидно за пореден ден на търговия, достигайки най-ниски цени нива от повече от шест месеца насам заради прогнозите за меко време през Коледните празнични дни и наличието на достатъчно доставки, информира БНР.

Януарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха с близо 10% към 83 евро за мегаватчас, като за кратко дори удариха ценово дъно от 81 евро/MWh за пръв път от средата на месец юни.

 

В рамките на отминаващата седмица газовите TTF фючърси поевтиняха с близо 33% (най-голям седмичен спад от септември насам) и вече са с повече от 75% под рекордните нива от близо 350 евро за мегаватчас, достигнати в края на август. Спадът се дължи на рекордния внос на втечнен природен газ, повишено производство на вятърна енергия и по-пълни от нормалното газови хранилища, като всички това облекчават опасенията за недостиг на синьо гориво - поне в краткосрочен план.

Съоръженията за съхранение на газ в Германия бяха пълни на 87,43% към 22-ри декември, а средната стойност на запълняемост на газохранилищата в ЕС се задържа на около 83% - над петгодишната средна сезонна стойност, поред данни на Gas Infrastructure Europe.

В същото време доставките от Русия, минаващи през Украйна, остават стабилни, а прогнозите за времето на стария континент сочат за нормални до над средните температури до началото на януари.

На политическия фронт лидерите на ЕС постигнаха по-рано тази седмица споразумение за ограничаване на цените на природния газ. Ограничението ще влезе в сила, ако цените на най-скорошно изтичащи нидерландските TTF договори надхвърлят 180 евро/MWh за три дни и ако цената е с 34 евро/MWh по висока от осреднените цени на втечнения природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Редакция
Коментирай