Дават обезщетения на пострадали от картел

Дават обезщетения на пострадали от картел | StandartNews.com

Граждани и фирми ще могат по-лесно да получават обезщетения, когато са им причинени вреди от фирми, образували картел. Това гласят промени в Закона за защита на конкуренцията, пуснати за обществено обсъждане на правителствения портал www.strategy.bg

С тях се въвеждат по-ясни правила, по които увредените лица ще могат да предявят иск за обезщетение, независимо дали нарушенията на фирмите са били насочени конкретно към потърпевшите. Ако се установи, че ищецът е претърпял вреди, съдът ще присъжда обезщетение, дори когато според наличните доказателства не е възможно да се определи точният им размер, гласят промените.

Съдът ще може да се обърне към КЗК за съдействие при определяне размера на вредите. В случай на картел, всички предприятия или сдружения на предприятия ще носят солидарна отговорност за щетите, причинени от нарушението, гласят още промените. В България вече има случаи, при които беше потвърден картел.

Например през 2014 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкции, наложени от КЗК за картел на производител и търговец на олио. Санкцията за "Звезда" АД, Долна Митрополия, беше 85 хил. лв., а за "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - 76 хил. лв. Правото на иск за обезщетение за вреди се погасява с петгодишна давност, гласят предложените промени в закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай