Държавата пуска облигации за Е30 млн.

Държавата пуска облигации за Е30 млн. | StandartNews.com

София. Държавата ще търси вътрешен заем от 30 млн. евро. Сумата ще бъде набавена чрез аукцион, обявен от Министерството на финансите. За продажба ще бъдат обявени част от лихвоносни съкровищни облигации със срочност седем години от отворен тип с фиксиран лихвен процент, съобщиха от пресслужбата на БНБ.

Ценните книжа са от емисията, пусната на 18 януари, а падежът им е на същата дата през 2019 г. Търгът за ценните книжа е на 10 септември, а купувачите трябва да внесат парите за купените облигации на 12 септември. Облигациите ще носят годишна лихва от 4,5%. Има и няколко условия, които се поставят към брокерите. Максималното количество ДЦК, което един участник може да придобие със състезателни поръчки, е в размер 50 на сто от предназначеното за продажба чрез състезателни поръчки количество.

Според обявлението за търга финансовото министерство може да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

На последния аукцион за 7-годишни ДЦК, проведен на 5 март 2012 г., постигнатата среднопретеглена годишна доходност беше 4,21%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай