Данъчни влизат в барове и бакалии

Връзката на касовите апарати с НАП затвори 300 малки бензиностанции

Данъчни влизат в барове и бакалии     | StandartNews.com

София. Мащабни проверки на така наречения кешов бизнес планират данъчните за 2013 г. Така директните търговци като питейни заведения и магазини за хранителни стоки ще бъдат посетени от инспектори на Националната агенция за приходи.

Причина за интереса на данъчните е съмнително покачване на декларираните разходи от страна на дребните търговци, след като беше осъществена дистанционната свръзка на касовите апарати с НАП. Възможно е това да се дължи на факта, че търговците са започнали да декларират разходите си за стока, която преди връзката с касовите апарати са снабдявали и продавали безотчетно, обясни за "Стандарт" Николай Петков от НАП. Но е възможно търговци да прибавят и фиктивни разходи, за да намалят счетоводната си печалба и така да стеснят данъци.

Това не е нещо ново, но сега се наблюдава като организирано поведение сред кешовия бизнес, посочи Петков. След дистанционната свръзка с НАП около 10% (300 обекта) от малките бензиностанции просто са затворили врати, което означава, че са разчитали изцяло на сивото си присъствие в икономиката, каза Петков. Именно дистанционната връзка с НАП е най-ефективна мярка срещу сивата икономика, стана ясно на кръгла маса, изследваща напредъка на България в борбата с неформалната икономика. На форума, организиран от Асоциацията от индустриалния капитал в България, стана ясно, че сивата икономика заема дял от 32%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай