Данъчни иззеха 151 тона храни

Данъчни иззеха 151 тона храни | StandartNews.com

Проверките по границите вдигнаха оборотите с 312 млн. лв.

Екипите от звеното за "Фискален контрол" към НАП са конфискували 151 тона храни на обща стойност 133 565 лв. за първите осем месеца на годината. Това се посочва в писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от ПГ на "Лява България" Георги Търновалийски за ефекта на фискалния контрол на рискови стоки върху приходите в бюджета.

На фискален контрол подлежи вноса, износа и транзита на всички стоки с висок риск за държавната хазна. Обикновено това са бързо оборотни стоки, които най-често се използват в схеми за данъчни измами - плодове, зеленчуци, месо, мляко, захар, брашно и др. За да се следи движението на тези храни има контролни пунктове на НАП в близост до ГКПП-та, както и на големите борси и тържища в страната.

За първите осем месеца на годината на фискалните контролни пунктове край ГКПП-та са извършени общо 178 866 проверки на транспортни средства, се посочва в отговора на министър Горанов. На 42 466 камиона са поставени GPS, за да се проследи движението им. В резултат на проверките до август са наложени 997 обезпечения на 530 задължени лица.

Общата стойност на наложените обезпечения е 8,73 млн. лв. 18 случая са предадени на прокуратурата тъй като не е представено обезпечение в пари или стоката е изчезнала. Но по-сериозният ефект за бюджета е, че са пресечени схеми за укриване на данъци, а за рисковите за хазната стоки се налагат обезпечения още преди да бъдат продадени - или чрез представяне на обезпечение в размер на дължимите данъци или чрез конфискуване на самата рискова стока. В резултат на проверките оборотът на търговците, които внасят стоки от страните от ЕС, е скочил с 312 млн. лв. (18,1%) за първите седем месеца на годината, гласи отговорът на министър Горанов. Това са обороти, които излизат на светло и за тях търговците си плащат ДДС и корпоративни данъци.

В резултат на проверките се забелязва тенденция да се увеличава броя на фирмите, които се регистрират по ДДС, тъй като годишният им оборот надминава 50 000 лв. Това също е резултат от излизането на оборотите на светло. В резултат на проверките е прекратена и практиката да се внасят с микробуси по 400-500 кг зеленчуци за "лична употреба", като е създадена организация по задължително поставяне на GPS за проследяване на камиони и микробуси на граждани и фирми, които не са регистрирани по ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай