Данъчни и митници си прехвърлят контрабандата

Не можем да проследим 10 000 фирми, твърдят от НАП

Данъчни и митници си прехвърлят контрабандата | StandartNews.com

София. Митниците да бъдат отговорни за по-високите приходи в хазната от китайски и турски стоки. Това обмислят висши служители в Министерството на финансите, научи "Стандарт". Митничарите трябва да измислят механизъм, чрез който вносителите да започнат да обмитяват китайското и турското карго на поне 10 пъти по-високи цени. "Има различни механизми като средно претеглена цена или историческа цена на обмитяване", обясняват данъчни експерти.

Дори и да се вдигне обмитяемата стойност на турското и китайското карго, това няма да напълни хазната, контрират от митниците Според тях трябва да се проследи вдигането на цената при последващите покупки. Данъчните обаче не могат да проследят движението на стоките дори от един тир. Вносителят продава на 100 фирми, след това идват нови 200. "На практика трябва да следим поток от над 10 000 фирми, което е невъзможно", казват от Националната агенция по приходите.

Така правителството на Орешарски отново ще се опита да натовари митниците с тегобата да преговаря за всяка стотинка обмитяема стойност. "Това е дълга и безсмислена процедура, която вкарва жълти стотинки в бюджета", коментираха висши митнически служители вчера.

Битката за по-висока митническа обмитяема стойност се води неуспешно от 1999 г. насам. Тогава по времето на директора на Столична митница Петко Петков за първи път се въвежда понятието "най-ниска митническа стойност". Митниците въведоха индикативни списъци с цени за всяка стока, под която не можеше да се обмитява. Далече преди България да стане част от ЕС обаче стана ясно, че за облагаема стойност се приема посочената във фактурата цена. Битката се пренесе към износителите от Китай, които бяха питани в писма дали записаната цена е реалната. След това отново се върна старото положение - тир с дрехи се обмитява върху обща митническа стойност от 50 000 лв., ако е пълен с електроника - 100 000 лв. Ако не ти изнася, отиваш да обмитяваш на друга митница в страната.

"Ще започнем тотални проверки на граничните пунктове, полицаи ще придружават тировете до вътрешната митница, където се обмитява камионът", разказват новите си планове от НАП. Целта е в кризата да се борим за всеки допълнителен лев приход в хазната, твърдят данъчните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай