ЧЕЗ и БЕХ удължават живота на ТЕЦ "Варна"

ЧЕЗ и БЕХ удължават живота на ТЕЦ "Варна" | StandartNews.com

Учредяване на проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока (IV, V и VI) и да вземе ТЕЦ "Варна" под наем. Това е един от вариантите за бъдещето на ТЕЦ-а, обсъждани от ръководствата на ЧЕЗ и БЕХ, съобщиха от "ЧЕЗ България".

Сформираната през август съвместна работна група ще търси до 31 октомври технико-икономическо решение за удължаване живота на ТЕЦ-а. Работната група ще обсъди всички варианти, включително и разработен от експерти на синдикатите, ако такъв й бъде предоставен, се казва в съобщението на "ЧЕЗ България".

Сформирането на работната група и преговорите с БЕХ са поредната стъпка, която правим в опит да удължим живота на централата, коментира изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" Минчо Минчев. В лицето на БЕХ намерихме ценен партньор, който проявява интерес да се реши казусът с бъдещето на ТЕЦ-а, допълни Минчев.

От придобиването на ТЕЦ "Варна" през 2006 г. ЧЕЗ активно търси решение за бъдещето му, като досега инвестира в ТЕЦ-а 600 млн. лева.

Разглеждани са варианти за преминаването на 6-те блока на ТЕЦ-а на алтернативно гориво - газ или друг тип въглища, за екологизация на три от блоковете и замяна на останалите три с нов паро-газов блок и пр. До края на 2012 г. с 3 от своите 6 блока ТЕЦ "Варна" осигуряваше 60% от студения резерв в енергийната ни система на най-ниската цена за разполагаемост у нас.

В резултат на промяната на правилата през 2013 г. и липсата на сигурност и възможности за дългосрочно планиране дружеството приключи 2013 г. с 67,6 млн. лева загуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай