Черешите двойно по-скъпи от агнешкото

Рекордните цени шашнаха софиянци

Черешите двойно по-скъпи от агнешкото | StandartNews.com

Иде сезонът на едни от най-вкусните плодове - черешите. През последните години първите плодове на пазара се продаваха на цени от 40-50 лева за килограм. И тази година е възможно да се видят такива цени на вносна продукция.

В България се произвеждат висококачествени череши, които се търсят и на международните пазари. Обикновено по това време от годината се появяват доста скъпи череши на пазара. Според черешопроизводители от района на Бобов дол, това не са реални цени, предаде БНТ.

"Най-вероятно това са череши - внос от Аржентина или Гърция. През последните години цената на черешите е недостатъчно висока, за да покрие разходите ни. Цената, на която ние продаваме обикновено е от 0,80 до 1,20 лв. за килограм. Много малка част продаваме за прясна консумация - около 1,50 до 2,00 лв.", каза Кирил Димитров - черешопроизводител.

По думите му, проблемите от последните 10 години в сектора са в пазара и цената на плодовете. Няма вече и преработвателни предприятия в Кюстендилско, тъй като те са били ликвидирани и няма къде да се реализира тази продукция. В момента Италия държи целия пазар на черешите у нас - за преработване, добави Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай