Цаца поскъпва 6 пъти от рибаря до софрата

Опашки за евтин сафрид по морето, удариха отровен шаран в планината

Цаца поскъпва 6 пъти от рибаря до софрата | StandartNews.com

Варна. Цацата поскъпва 6 пъти от рибарите до софрата. Кило от прясната дребна морска твар на голямата борса върви 1,50 - 2 лева. Но 300 грама порция на плажа във Варна е между 2,90 и 3,80 лева. Иначе в навечерието на летния сезон цените на рибите край морето паднаха.

Опашки за евтин сафрид се извиха на колхозния пазар в морската столица. Причината - че цената му падна от 7 на 5 лева. За толкова пари го купуват и най-ранобудните варненци от лодките на рибарска кооперация "Траката", които пускат мрежите призори още в 4 часа. В крайбрежните кръчми върви между 4,99, а в по-луксозните до 7,99, при това за 250 грама. Чернокопът в морето все още е дефицит и цената му стига 20 лева за килограм. Уловът излиза скъп, защото зъбите му режат рибарските мрежи като бръснач. Прясната барбуна, която е с мирис на скариди, се търгува срещу 3 лева за килограм.

През това време внезапна акция засече цял фургон на открито на центъра в курорта Цигов чарк, където се продаваха отровни толстолоб, шаран и каракуда. Срокът й на годност бе изтекъл отдавна. Служителите от сектор "Рибарство и контрол" от Пазарджик се принудиха да включат в акцията и жандармеристи от Пловдив. Контролните органи съставиха акт на нередовния търговец Д.Г. Живата пъстърва с количество 15 кг бе иззета от пазарджишките инспектори и след проба те я дадоха за дарение. При продължителната проверка на язовир "Батак" бяха проверени над 30 риболовци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай